Rozacea

Rozacea je hronična bolest kože koja se manifestuje crvenilom središnjih delova lica uz papulozne i pustulozne promene kao i hiperplaziju vezivnog tkiva kože i lojnih žlezda. Rozacea se opaža uglavnom između 40. i 50. godine, nešto češće kod žena, ali su teži oblici učestaliji kod muškaraca.

Bolest započinje pojavom crvenila na nosu i obrazima, crvenilo je u početk prolazno, ali vremenom postaje stalno, a kod nekih se bolesnika u obliku leptira sa nosa širi na obraze. Na koži se pojavljuju prošireni kapilari. Kasnije se pojavljuje otok i zadebljanje vezivnog tkiva i lojnih žlezda. Mogu se pojaviti i čvorići (papule) crvenkaste boje koji povremeno izbijaju, a nekad se ti čvorići ispune gnojem (pustula). Tim promenama najjače je zahvaćen nos, koji usled zadebljanja vezivnog tkiva i lojnih žlezda postaje povećan, čvorasto zadebljan i poprima gomoljast izgled (tzv. rhinophyma). Od rinofime oboljevaju gotovo isključivo muškarci.Nacin unosa podataka koje vrsi lekar.
Prvo se unosi tip pregleda (osnovni ili kontrolni), potom se unosi datum pregleda ili kontrole. Zatim u se u anamnezu unose potrebni podaci (prema Vasim potrebama) i samim tim formira karton pacijenta. Po formiranju kartona pacijenta lekar unosi sadasnje zdravstveno stanje, objektivni nalaz, predlog terapije i zakljucak.

Više o bolnici Una