Psorijaza

Psorijaza je hronična bolest kože. Bolest se prikazuje kao crvene mrlje prekrivene belim ljuskicama, koje se najčešće pojavljuju na trupu, laktovima, kolenima i temenu, i kao male tačkice na koži ili crvena koža koje se najčešće nalaze pod pazuhom, na ženskim polnim organima, na preponama, šakama, stopalima i noktima.

Kod ove bolesti, ćelije se razmnožavaju brže nego što uspeju proizvesti keratin, koji je zaslužan za tvrdu površinu kože. Uzrok nastanka psorijaze nije poznat, ali sve upućuje na to da su zaslužni geni. Postoji mogućnost da nastanak psorijaze mogu potstaknuti i infekcije i stres.

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i kod oba pola, ali najčešće se uočava kod mladih i to u dobi do 25. godine života. Psorijaza nije zarazna.Nacin unosa podataka koje vrsi lekar.
Prvo se unosi tip pregleda (osnovni ili kontrolni), potom se unosi datum pregleda ili kontrole. Zatim u se u anamnezu unose potrebni podaci (prema Vasim potrebama) i samim tim formira karton pacijenta. Po formiranju kartona pacijenta lekar unosi sadasnje zdravstveno stanje, objektivni nalaz, predlog terapije i zakljucak.

Više o bolnici Una