Melanom

Melanom je maligni (zloćudni) tumor pigmentiranih stanica kože. To je najčešća bolest kože koja može dovesti do smrti. Može se naći i na drugim mestima: na srednjoj očnoj ovojnici, u živčanom sastavu, na krajnjem delu debelog creva (rektum), sluznicama itd. Broj obolelih od melanoma je u stalnom porastu i to je jedan od tumora s najvećom ekspanzijom u poslednje vreme. Godišnje povećanje broja obolelih je 7%.

Melanom se uglavnom sreće kod belaca, dok je kod crnaca i Azijaca redak. Najučestaliji je u Australiji i zemljama s velikom količinom sunčevog zračenja. Melanomi se mogu javiti u svakom uzrastu, iako su kod male dece retki. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.Nacin unosa podataka koje vrsi lekar.
Prvo se unosi tip pregleda (osnovni ili kontrolni), potom se unosi datum pregleda ili kontrole. Zatim u se u anamnezu unose potrebni podaci (prema Vasim potrebama) i samim tim formira karton pacijenta. Po formiranju kartona pacijenta lekar unosi sadasnje zdravstveno stanje, objektivni nalaz, predlog terapije i zakljucak.

Više o bolnici Una