Alopecija

Alopecija (ili gubitak kose, ćelavost) je opadanje i gubitak dlaka sa glave ili delova tela. Ćelavost se može podrazumevati kao uopšteno opadanje kose ili određeni specifični raspored kose, pretežno kod muškaraca. Neki tipovi ćelavosti mogu nastati zbog alopecia areata, autoimunog poremećaja. Ekstemni oblici alopecia aerata su alopecia totalis koja uključuje gubitak sve kose sa glave i alopecia universalis koja uključuje gubitak svih dlaka sa glave i celog tela.

Opadanje kose i ćelavost mogu imati veliki broj uzroka, kao što su gljivična infekcija (tinea capitis), traumatske promene, radioterapija i hemoterapija, rezultat nedostataka određenih hranjivih sastojaka u ishrani poput gvožđa, kao rezultat autoimunog poremećaja i određene povezanosti sa sistematskim lupusom eritematosus.Nacin unosa podataka koje vrsi lekar.
Prvo se unosi tip pregleda (osnovni ili kontrolni), potom se unosi datum pregleda ili kontrole. Zatim u se u anamnezu unose potrebni podaci (prema Vasim potrebama) i samim tim formira karton pacijenta. Po formiranju kartona pacijenta lekar unosi sadasnje zdravstveno stanje, objektivni nalaz, predlog terapije i zakljucak.

Više o bolnici Una