Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je veoma čest oblik upale kože. Obično se javlja kod osoba koje su sklone alergijama, najčešće kod male dece, obično oko trećeg meseca života, a pogađa 10-20% dece širom sveta. Pored ovog naziva poznat je još i kao : ekcem, neurodermitis i endogeni ekcem.

Ovo dermatološko oboljenje nije prelazno.

Najčešće se javlja kod novorođenčadi u vidu promenama na koži u obliku crvenila, mehurića s bistrim ili gnojnim sadržajem, suve i ispucale kože. Najčešće zahvaćeni delovi tela su: lice, teme, zadnji deo vrata i pregibi zglobova, ali bolest može da se proširi i na celo telo. Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa sklone su superinfekcijama zbog poremećaja u vrednostima T limfocita supresora. Bolest može da se povuče oko prve, treće ili sedme godine života, ili u pubertetu. Može se, međutim, dogoditi da oblik s kožnim simptomima pređe u bronhitis ili astmu i obrnuto, odnosno u tim razdobljima promeni se samo organ koji reaguje na nadražaje.Nacin unosa podataka koje vrsi lekar.
Prvo se unosi tip pregleda (osnovni ili kontrolni), potom se unosi datum pregleda ili kontrole. Zatim u se u anamnezu unose potrebni podaci (prema Vasim potrebama) i samim tim formira karton pacijenta. Po formiranju kartona pacijenta lekar unosi sadasnje zdravstveno stanje, objektivni nalaz, predlog terapije i zakljucak.

Više o bolnici Una