Ultrazvucni pregledi

Ultrazvuk je aparat namenjen za koriscenje snimanja unutrasnjih organa. To su talasi koji se iz sonde usmeravaju ka unutrasnjim organima i kada naidju na prepreku tj. organ koji se snima na ekranu se prikazuje slika posmatranog dela tela.

Sa ovom metodom se moze snimiti vecina organa u telu, kao sto su stitna zlezda, dojka, srce, jetra i slezina, zucni putevi, pankreas, mokracna besika, bubrezi i bubrezni putevi, genitalni organi kod zena, kod muskaraca prostata, ureteri, kukovi i centralni nervni sistem kod beba, kao i ligamenti, tetive i misici.

Snimanje je u potpunosti bezbolno, bez stetnog efekta i zracenja. Pomocu ultrazvuka sa lakocom se otkrivaju kamen u zucnoj kesici i zucnim putevima, kamen u bubregu, prati i kontrolise trudnoca, rast i razvoj bebe u stomaku, otkrivaju se tumorske promene, krvarenje ili slobodna tecnost u stomaku.

Kada se pregleda protok kroz krvne sudove glave, vrata, ruku ili nogu, tada se radi COLOR DOPLER ULTRAZVUK.Nacin unosa podataka koje vrsi lekar.
Prvo se unosi tip pregleda (osnovni ili kontrolni), potom se unosi datum pregleda ili kontrole. Zatim se u anamnezu unose potrebni podaci (prema Vasim potrebama) i samim tim formira karton pacijenta. Po formiranju kartona pacijenta lekar unosi sadasnje zdravstveno stanje, objektivni nalaz, ultrazvuk (npr. abdomen), predlog terapije i zakljucak.

Više o Poliklinici Panacea