Venska tromboza

Duboka venska tromboza (Trombophlebitis profunda) spada u najčešće bolesti perifernog venskog sistema. Zapaljenjski proces i stvaranje tromba u dubokim venama su usko povezani i isprepletani tako da ova bolest ima dvojak naziv.

Wirchowljev trijas – staza, povreda venskog zida i hiperkoagulabilnost imaju najveći značaj u ovoj teškoj bolesti. Bolest se javlja posle porođaja, kod operisanih bolesnika, u toku imobilizacije, kod izvesnih hematoloških i malignih bolesti, u slučaju dehidratacije, primene oralnih estrogenih kontraceptivnih sredstava, u slučaju kompresije na proksimalni deo venskog sistema i u drugim poremećajima. Duboka venska tromboza se znatno češće javlja na donjim ekstremitetima.

Bolesnici se žale na otok, napetost, bol u ekstremitetu ili delu ekstremiteta. Ekstremitet je otečen, koža može biti bleđa, staklasta i osetljiva na pritisak. Obim ekstremiteta je povećan. Znaci zapaljenja se manifestuju leukocitozom i ubrzanom sedimentacijom. Najteža komplikacija duboke venske tromboze je plućna embolija.


Nacin unosa podataka koje vrsi lekar.
Prvo se unosi tip pregleda (osnovni ili kontrolni), potom se unosi datum pregleda ili kontrole. Zatim u se u anamnezu unose potrebni podaci (prema Vasim potrebama) i samim tim formira karton pacijenta. Po formiranju kartona pacijenta lekar unosi objektivni nalaz, rezultate rektoskopije i anoskopije, dijagnozu, operacije (ako se radi hirurska intervencija), predlog terapije i zakljucak.

Više o bolnici Una