Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu ili ne-alergijska senzibilnost na hranu je pojam koji se koristi za razne fiziološke reakcije povezane sa određenom vrstom namirnica ili sastojka u namirnici.

Intolerancija na hranu je škodljiva reakcija, često zakašnjena, na hranu, piće, prehrambeni aditiv ili sastojak u hrani koji proizvodi simptome u jednom ili više organa i sastava, ali nije alergija na hranu i ne bi se trebala zameniti sa njom. Prava alergija na hranu proizvodi Immunoglobin E (IgE) i tešku reakciju antitela protiv hrane, dok intolerancija na hranu ne dovodi do toga.

Intolerancija na hranu se može klasifikovati prema njihovom mehanizmu. Intolerancija može nastati zbog nedostatka određenih hemikalija ili enzima koji su potrebni radi probave namirnica. Može biti i rezultat anomalije sposobnosti ljudskog tela u upijanju hranjivih materija, kao što je na primer kriva absorpcija fruktoze. Intolerancija na hranu se može dogoditi i prema prirodnim hemikalijama koje se nalaze u hrani, kao što je salicilna senzibilnost. Droge iz raznih biljaka, kao što je aspirin, takođe mogu prouzrokovati takve reakcije. Na kraju, može to biti i rezultat imunoloških reakcija koje nisu povezane sa IgE-om.

Više o bolnici Una